Viskilasit on helppo ostaa nykypäivänä netistä. Viskilaseja löytyy monenlaisia niin verkkokaupoista, kuin kivijalkamyymälöistä. Niitä löytyy jokaiseen makuun ja käyttötarkoitukseen. Esimerkiksi Amazon UK tarjoaa hyvän valikoiman erilaisia viskin maisteluun tarkoitettuja juomalaseja, yleensä myös parhaaseen hintaan. Tutustu valikoimaan ja tilaa omasi tai lue lisää erilaisista vaihtoehdoista alta. Olen listannut viskilasit tyylin ja käyttötarkoituksen mukaan ja niinhän viskilasi kannattaa aina valita – tilanteen mukaan.

Tästä voit selata Amazonin valikoimaa, joka on kattava:Glencairn viskilasit, aromilasit verkkokaupasta

Glencairnin viskilasit ovat tunnettu malli harrastajien ja ammattilaisten keskuudessa

Glencairn-viskilasit ovat viskiharrastajien valinta

Glencairn on brändinä kasvanut erääksi maailman tunnetuimmista viskilasin valmistajista. Lienee turvallista sanoa, että se on jopa maailman tunnetuin viskilasimerkki. Nimenomaan kun puhutaan viskistä, Glencairn nousee lähes kaikkien huulille, kirjaimellisesti. Glencairnin valikoimiin kuuluvat niin nosing glass -tyyppiset perinteiset aromilasit, kuin myös nosing Copita -tyyppiset jalalliset mallit. Glencairn tarjoaa myös tumbler-tyyppiset kookkaat, mutta aromilasin muotoilulla varustetut Canadian Mixer -viskilasit. Glencairnin perinteinen aromilasi on viskinharrastajien ja -ammattilaisten keskuudessa erittäin käytetty viskilasimalli. Sen muotoilu saa viskistä aromit todella hyvin esille ja lasi on laadukkaasti valmistettu. Näiden asioiden lisäksi Glencairn on todella kustannustehokas. Viskilasin hinta ei päätä siis huimaa, jos valitset Glencairnin.

Glencairn-viskilasit ovat ehdoton valinta, jos olet aloittamassa viskiharrastusta. Toki ajan kanssa kannattaa muihinkin vaihtoehtoihin tutustua ja on mukava myös joskus ostaa logolla brändättyjä viskilaseja tai luksushintaisia kaiverrettuja viskilaseja. Sellaisia muuten Glencairnkin tarjoaa, nimittäin kaiverrettua kristallia viskilasin muodossa. Saat kaiverretut viskilasit hienossa lahjapakkauksessa, jollaisessa ostin itselleni ihan tavalliset Glencairn-viskilasitkin.

Sen verran pitää puhua Glencairnia vastaan, että heidän nosing Copita -mallin viskilasit eli kaulalla varustetut lasit eivät sytyttäneet meikäläistä. Testasin niitä tavallisen Glencairnin aromilasin kanssa, ja ne eivät valitettavasti antaneet läheskään yhtä paljon aromeja kuin tavallinen Glencairn. Niiden muotoilu ei ole yhtä hyvin aukeneva vaan Glencairn Copita on hieman liian sulkeutunut sekä liian pyöreä päästään. Siksi aromit eivät vapaudu yhtä hyvin kuin “oikeanlaisella” tulppaanimuodolla varustetuista aromilaseista. Kannattaa siis Copita-lasit hankkia muun merkkisinä ja pitäytyä Glencairnin perinteisessä viskilasissa, josta kuvakin yllä.

Schott Zwiesel -viskilasit vangitsevat aromit

Schott Zwiesel viskilasi - kunnon aromilasi viskinmaisteluun

Schott Zwiesel viskilasi

Schott Zwiesel on vakinaistanut paikkansa viski tasting -piireissä. Sen tyylikkäät, tulppaanin muotoiset aromilasit ovat kustannustehokas tapa saada viskien parhaat ominaisuudet esiin maistelussa. Schott Zwiesel -lasit voit tilata yksittäin tai kätevästi isommissa määrissä.

Stockmannin valikoimasta löytyvät myös muita tyylikkäitä viskilaseja, joita kelpaa viskistä kiinnostuneille ystäville lahjoittaa. Esimerkiksi tunnetut merkit kuten Riedel tai Villeroy & Bosch tarjoavat omat erilaiset vaihtoehtonsa viskilasimarkkinoille. Saat kyseisiltä valmistajilta tyylikkäät design-viskilasit, joista kaiken järjen mukaan voi myös maistella viskiä hyvässä tunnelmassa. Viskihän kuitenkin maistuu samalta lasista riippumatta, mikäli lasi on puhdas. Aromit taas tulevat vaihtelevalla menestyksellä viskilasin muotoilusta riippuen. Tulppaanin muotoista aromilasia kannattaa siis käyttää silloin kun lasissa on jotain todella hyvää viskiä, josta haluat saada kaiken irti. Perinteinen tumbler eli iso ja paksu viskilasi käy hyvin silloin kun haluat nauttia suurin siemauksin jotain kelpo viskiä. Käyn valikoiman vielä erikseen läpi myöhemmin artikkelissa.

Schott Zwiesel on hinta-laatusuhteeltaan yksi markkinoiden parhaista. Viskin harrastajat ja ammattilaiset ympäri maailman vannovat usen Glencairnin nimeen mutta Schott Zwiesel viskilasi ajaa saman asian muotoilunsa ansiosta. Siinä on lähes sama tunnistettava muotoilu, joka on tuttu näky viskibaareissa ja -maistelutilaisuuksissa. Lasi on muotoiltu niin, että se pystyy tarjoamaan parhaiten lasissa olevan tuotteen aromit.

Schott Zwiesel viskilasit on valmistettu kestävästä Tritan-kristallista, joten ne kestävät mm. konepesun todella hyvin:

Schott Zwiesel tarjoaa myös Copita-mallisen viskilasin

Schott Zwiesel Copita-mallinen viskilasi

Copita-viskilasi on pitkällä jalalla varustettu

Schott Zwieselin tuotevalikoima edustaa alansa ehdotonta kärkeä siinä mielessä, että valikoima on kaikenlaisia laseja ajatellen laaja. Niin myös viskilasien kanssa, sillä Schott Zwiesel tarjoaa myös tyylikkäät Copita-malliset viskilasit eli pitkällä jalalla varustetut versiot. Näistä pitää mm. moni konossööri viskien parista. Kuten vaikkapa Sir Richard Paterson, tunnetu viskien sekoittaja. Schott Zwiesel on tunnettu juomalasien valmistaja ja se pystyy tarjoamaan tyylikkäät ratkaisut myöskin viskin nauttimiseen. Olipa kyseessä sitten Copita-viskilasi, perinteinen tumbler tai perinteinen aromilasi, tältä tuotemerkiltä saat takuuvarmaa laatua.

Tilaa Schott Zwieselin viskilasit Amazonista edullisesti – löydät eri mallit täältä

Copita-malliset viskilasit ovat ainakin allekirjoittaneen mieleen, sillä pitkä kaula tekee maistelusta mukavampaa. On enemmän vartta mihin tarttua, eikä tarvitse pelätä sitä, että epähuomiossa lämmittää viskiä kämmenellään lasissa. Tarjoilulämpötila on hyvä olla kuitenkin viileämpää kuin kädenlämpöistä. Nosing Copita, kuten alan ammattilaiset ja vannoutuneet harrastajat tätä viskilasia nimittävät, on elegantti ja varma valinta. Sen avulla herätät varmasti myös arvostusta viskipiireissä – ihan vaan siksi, että se sopii tunnettujen viskiharrastajien käteen. Toki törmäät tulppaaninmuotoiseen, kaulattomaankin versioon monissa tilaisuuksissa. Kumpi tahansa Schott Zwiesel viskilasi on hyvä valinta.

Riedel Vinum Single Malt -viskilasit

Riedel Vinum Single Malt Whisky viskilasi

Viskilasi á la Riedel

Riedel tarjoaa hieman erikoisemman mutta tyylikkään kattauksen viskistä kiinnostuneille. Sen kristallilasi on tyylikkäästi ja uudella tavalla muotoiltua ja uskoisin että myös Riedelin aromilasit ajavat yhtä hyvin asiansa, kuin vaikkapa Schott Zwieselin vastaavat. Riedeliltä ei tosin löydy jalalla varustettuja aromilaseja eli edellä mainittuja “nosing Copita” mallisia viskilaseja.

Vaikka en ole henkilökohtaisesti maistanut Riedelin viskilaseista viskiä, pidän tästä erikoisesta designista. Tässä on pyritty yhdistämään perinteinen, hyväksi todettu tulppaanimalli hieman erikoisempaan design-ajatteluun. Viskilasin suu aukenee lupaavalla tavalla, joten uskon Riedelin mallin vapauttavan viskin aromit monipuolisesti. Lasi on myös helposti juotavan mallinen eli tästä viskilasista saa todennäköisesti isoja suullisia. Vaikuttaa lupaavalta muotoilulta, mikäli pystyy yhdistämään aromilasin ja perinteisen tumblerin parhaat ominaisuudet.

Erikoinen ja jännä lisäys viskilasien maailmaan.

Perinteinen tumbler viskilasi uudessa muotissa

Tumbler on perinteinen viskilasi, jollaisiin olet saattanut törmätä esimerkiksi elokuvissa tai kyläillessäsi appivanhemmilla. Se on tyylikäs ja perinteinen ratkaisu, joka kestää kovempaakin kulutusta, koska on valmistettu paksummasta lasista. Tumblerilla ei yleensä saa yhtä hyvin vaikkapa viskin tuoksua esiin, kuin aromilaseilla, mutta Villeroy & Boch on kehittänyt ainakin tyylikkään vaihtoehdon viskin maistelua varten.

Tumbler-viskilasit netistä

Tumbler-malli hieman erilaisella designilla

Ja tumbler viskilasi toki antaa mahdollisuuden suuremmille kulauksille, joten on siinäkin omat hyvät puolensa. Joskus kuitenkin on hyvä saada isoja hörppyjä, jos viski on helppoa juotavaa

Tumbler on periaatteessa myös yhtä tarkkaan harkittu kokonaisuus, kuin aromilasit. Valmistettu suuren määrän nautiskelijoille, jotka arvostavat viskinsä laadukkaita aromeja yhtä lailla, kuin niiden jykeviä makuja. Viskin nauttimiseen on monta tapaa, pääasia, että löydät juuri sinulle sopivimman tavan nauttia “elämän vettä”. Viskilaseja ostaessa ei kannata välttämättä kitsastella, vaan panostaa laatuun ja omaan makuun sopivimpaan, oli se sitten kalliimmasta päästä tai ei. Viski on parhaimmillaan ainutlaatuinen juoma, jonka nauttimiseen on syytä hankkia parhaimmat viskilasit, jotka käsiisi saat. Kysy ihmeessä rohkeasti lisää, mikäli viskilaseista heräsi kysyttävää!

Tutustu myös olutlasien verkkokauppatarjontaan tai tilaa konjakkilasit kätevästi kotiisi toimitettuina.

Tässä vielä Charlie MacLeanin opettavainen video viskilasien eroista, mihin eri tarkoituksiin erilaiset lasit sopivat:

Miten valita juuri itselle sopiva viskilasi?

Tämä kysymys on varmasti kaikkien viskinharrastajien huulilla ollut ainakin jossain vaiheessa. Vastaus lienee: miten tykkäät nauttia viskisi? Kysymyksellä ei saisi vastata, tiedän. Mutta viskien maailma on niin monivivahteinen kuin on lasitarjontakin. Siksi se on aina käyttäjästä tai jopa sen hetkisestä mielentilasta kiinni, millaisen lasin valitsee.

Itse olen ratkaissut asian niin, että kaapistani löytyy kaikentyyppisiä viskilaseja. On tumbler, Copita ja aromilasit viskilaseina. Valitsen aina sopivimman kyseiseen tilanteeseen. Tumbler antaa suurimmat kulaukset mutta ei keskity aromeihin – loistava viskilasi vaikkapa simppelin viskin nauttimiseen. Esimerkkinä vaikkapa helppo ruisviski samalla kun katson Boardwalk Empirea (Kieltolain aikaan sijoittuva jenkkisarja, jossa ruisviski pääsee myös esille).

Tavallinen aromilasi sopii hyvien viskien nauttimiseen – silloin kun lasissa on jokin hyvä single malt, joka kaipaa perehtymistä. Aromilasi vapauttaa nimensä mukaisesti aromit parhaiten ja täten se sopii rauhalliseen siemailuun. Copita-mallinen aromilasi käy yhtä lailla parempien viskien nauttimiseen, tai ainakin sellaisten jotka vaativat aikaa ja tutkiskelua. Itse käytän Copitaa silloin kun haluan varmasti pitää viskin hyvässä nautiskelukunnossa. Pitkän kaulan ansiosta sitä voi rauhassa tutkiskella ja pyöritellä. Eikä viski tosiaan lämpene kädessä tutkiskelun aikana, kiitos pitkän varren.

Viskilasi valitaan siis tilanteen mukaan.

Mitä kannattaa ottaa huomioon ostaessasi viskilaseja?

Nykyään myös hiilijalanjälki on melko varteen otettava tekijä ihan siinä missä muutkin ostopäätökseen vaikuttavat tekijät. Totta kai lasin muoto tai joku muu designiin viittaava asia merkitsevät ehkä eniten, mutta hiilijalanjäljestä kannattaa myös välittää. Sisältävätkö viskilasit vaikkapa lyijyä, bariumia tai jotain muuta luontoa kuormittavaa sekä ihmiselle vaarallista ainetta. Monet yhtiöt lasinvalmistamiseen liittyen keskittyvätkin nykypäivänä pienentämään hiilijalanjälkeä entistä enemmän. Eri viskeille saattaa olla toki siis omia suosituksia oikeanlaisen lasin käytöstä, liittyi suositus sitten perinteiden tai viskin nautittavuuden kannalta olennaisiin seikkoihin – mutta on syytä ottaa selvää myös valmistajan eettisyydestä. Varsinkin ”lyijyvapaan” viskilasin käyttö voi koitua arvokkaiden viskien kanssa jopa maunkin kannalta olennaiseksi tekijäksi. Lyijyttömyys varsinkin karahveja ajatellen on tärkeä asia. Lyijyn pitkäaikainen vaikutus ei ole suositeltavaa – eli jos viski on seissyt lasissa pitkään kuten karahveissa on tapana, on lyijyttömyys tällöin hyvä asia. Viskikarahvia ostaessasi kannattaa ehdottomasti valita se lyijytön versio. Ja vaikka itse viskin nauttimiseen tarkoitetun lasin kanssa se ei välttämättä ole välttämättömyys, on se toki miettimisen arvoinen asia.

Viskilasit Verkkokauppa

4 Comments

 1. Sari says:

  Hei. Osaisitko suositella lahjalasia 30-vuotiaalle miehelle, joka pitää viskin juomisesta? Ehkä enemmän maistelua/rentoutumista varten? Haluaisin että lasi olisi hienon näköinen mutta tarjoaisi myös ns käyttömukavuutta. Ei jalallista. Onko ns “normi” mallin, eli tasainen lasi sopiva vai onko tulppaanilasi kuitenkinn parempi valinta? Omaa silmää miellyttää tasainen tumbler lasi :))

  • Sari says:

   Jatkoa edelliseen..
   Olisiko Glencair skye tarkoitukseen sopiva? Näyttävä, sopii hyvin viskin juomiseen?

   • Johannes Lindblom says:

    Moi, jos tarve on kokonaisvaltaista maistelua varten eli aromit haluaa saada hyvin kiinni, niin tulppaanimuoto on paras. Perinteinen tumbler-malli kuten Glencairn Skye toimii kyllä nautiskeluun mutta aromeista menee paljon hukkaan. Itse tykkään vaihdellen käyttää erilaisia laseja. Perinteinen tumbler eli iso lasi sopii hyvin silloin kun lasissa on joku tuttu tuote perusnautiskeluun. Tumblereista paras on mielestäni Glencairn Canadian jossa tulppaanimalli on lisätty isoon lasimuotoon: https://amzn.to/2EtnWGy

    Tuossa versiossa mahtuu hyvin jäitä lasiin ja viskiä saa tarvittaessa ahmittua isomman määrän, jos sellainen himo iskee. Suosikki-tumblerini tällä hetkellä.

    Sitten sellaiset joissa haluaa aromit parhaiten mukaan niin perus-Glencairn on hyvä, jos ei halua jalallista mallia jossa Glencairn ei toimi niin hyvin kuin joidenkin muiden valmistajien jalalliset “Copita-mallit”. Glencairnilta löytyy myös tyylikäs musta malli sokkomaistelua varten mutta en tiedä onko sitä tällä hetkellä kuinka hyvin tarjolla eri kaupoissa…

 2. Johannes Lindblom says:

  Täällä vielä lisää tietoa Copita-mallisista eri jalalla varustetuista viskilaseista (englanniksi): https://www.whiskyrant.com/copita-whisky-glasses/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *